illy Recyclage Programma

HOE WERKT HET PROJECT?

Voor illy gaat de inzet van recycling ver terug in de tijd, we hebben nu een schema ontwikkeld om de materialen van onze plastic- en aluminiumcapsules te scheiden en te recyclen. Sinds de oprichting van het bedrijf werken we elke dag aan het perfectioneren van wat we doen om nog duurzamer te worden, het verminderen van de impact die we op onze planeet hebben en het zorgen voor de mensen die onze reis naar uitmuntende koffie delen. 

Voor illy gaat de inzet van recycling ver terug in de tijd, we hebben nu een schema ontwikkeld om de materialen van onze plastic- en aluminiumcapsules te scheiden en te recyclen. Sinds de oprichting van het bedrijf werken we elke dag aan het perfectioneren van wat we doen om nog duurzamer te worden, het verminderen van de impact die we op onze planeet hebben en het zorgen voor de mensen die onze reis naar uitmuntende koffie delen. 

Geef een nieuw leven aan jouw capsules 

Waarom heeft illycaffè besloten dit project te starten?
Duurzaamheid maakt deel uit van het DNA van illycaffè: het is een van de pijlers waarop het bedrijf is gebouwd. De strategieën van illycaffè zijn gebaseerd op een duurzaam bedrijfsmodel. Dit biedt het bedrijf een concurrentievoordeel en integreert economische en bedrijfsdoelstellingen met milieu- en sociale overwegingen. Het bedrijf streeft duurzaamheid na door de waarde die het genereert te delen (economische duurzaamheid), persoonlijke groei (sociale duurzaamheid) en respect voor het ecosysteem (milieuduurzaamheid). Om het milieu te respecteren, zetten wij ons in voor het beheer van het afval van Iperespresso en Nespresso® -compatibele capsules, waarbij deze worden omgezet in herbruikbare materialen voor de productie van nieuwe producten. Daarom is illycaffè het project gestart om het afval van koffiecapsules in te zamelen en te recyclen.

Waarom heeft illy ervoor gekozen om met TerraCycle® samen te werken?
Om het milieu te beschermen en de impact van het polypropyleen en aluminium waarvan Iperespresso en de Nespresso®-compatibele capsules zijn gemaakt te verminderen, is illycaffè een samenwerkingsverband aangegaan met TerraCycle®, een internationale leider op het gebied van moeilijk recyclebaar afval. TerraCycle® zamelt de capsules in, scheidt de koffie en recyclet het plastic en aluminium om ze om te zetten in nieuwe materialen. Het koffieafval wordt vervolgens naar een industriële compost fabriek gestuurd. Hoewel bijna al het afval potentieel recyclebaar is, is het niet altijd rendabel om dit met traditionele inzamelmethoden te doen. Daarom accepteren veel lokale afvalinzamelingsbedrijven bepaalde materialen niet – en hier komt TerraCycle® in beeld. Zo worden bijvoorbeeld illy koffiecapsules gemaakt van een complexe mix van materialen die specifieke apparatuur en technieken vereisen om ze te recyclen. Dit maakt het recyclingproces zelf erg duur in vergelijking met de waarde van het eindproduct. Daarom kan afval zoals illy koffiecapsules niet worden gerecycled door uw lokale afvaldienst: het is gewoonweg niet economisch verantwoord. Om dit probleem op te lossen en het zo rendabel mogelijk te laten werken, werkt TerraCycle® samen met merksponsors zoals illy, die deze kosten dekken, zodat ze gratis landelijke recyclingprogramma’s kunnen aanbieden aan het publiek.

Zijn alle Iperespresso capsules recyclebaar?
Alle illy Iperespresso capsules en illy Nespresso®-compatibele capsules kunnen worden gerecycled als onderdeel van de illy recyclingoplossing in samenwerking met TerraCycle®. illy capsules en verpakkingen zijn gemaakt van verschillende materialen om ervoor te zorgen dat de smaak en het aroma van onze producten perfect bewaard blijven. illy zet zich in voor duurzaamheid en werkt samen met TerraCycle® om jouw Iperespresso capsules te verzamelen en te recyclen. Zodra ze zijn ingezameld, smelt TerraCycle® de Iperespresso capsules en de verpakking om tot plastic korrels. Deze korrels kunnen vervolgens worden gebruikt voor de productie van nieuwe gerecyclede plastic artikelen. Het aluminium van de illy Nespresso®-capsules wordt van de koffie gescheiden en vervolgens gesmolten tot blokken die vervolgens gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Als ze eenmaal gescheiden zijn, wordt het koffiedik gecomposteerd.

Hoe kan ik mijn capsules opsturen?
Om jouw gebruikte illy koffiecapsules naar TerraCycle® te sturen, raden wij jou aan om de doos waarin de capsules zijn afgeleverd opnieuw te gebruiken om jouw afval op te halen (maximale afmeting 60 cm x 60 cm x 50 cm). Zodra je het minimale gewicht verzamelt hebt, plak je de doos goed dicht. Vraag je verzendlabel aan op de website van illy, download en print het label uit en plak het op het pakket. Let op: elk label is uniek en kan maar één keer gebruikt worden voor een enkele pakket. Als je volgende pakketten wilt verzenden, dien je een nieuw label te downloaden. Als de capsules nat of vuil zijn, moet je ze in een zakje verpakken en eerst dichtknopen voordat je ze in de doos stopt, om te voorkomen dat de doos beschadigd raakt als ze gaan lekken. Het is helaas niet mogelijk om je capsules op te halen.

Waarom moet ik een minimumgewicht van de illy capsules verzamelen voordat ik ze kan opsturen om gerecycleerd te worden?
We willen het gebruik van transport beperken om de impact op het milieu te verminderen. Het verzenden van grotere hoeveelheden tegelijk is beter voor het milieu. Daarom vragen we je om een minimumgewicht van 2 kg te sturen, wat neerkomt op ongeveer 200 capsules.

Moet ik de capsules schoonmaken voordat ik ze opstuur?
De capsules hoeven niet schoon te zijn om gerecycled te worden. Echter, voordat je je capsules opstuurt, probeer er dan voor te zorgen dat ze geen vloeistof bevatten. Wacht tot de capsules koud zijn en schud of knijp ze dan ongeveer 10 seconden boven de gootsteen om de resterende vloeistof eruit te halen. Als je gerecyclede capsules nat of vuil zijn, raden wij je aan ze in een zakje te doen en deze goed af te sluiten voordat je ze in de doos verpakt, zodat de doos niet beschadigd raakt door eventuele lekkages.