Voor deze illy Art Collection heeft Judy Chicago de elegante vormen van het iconische espressokopje versierd met de sensuele penseelstreken die ook kenmerkend waren voor haar werk in de Great Ladies-serie, opgedragen aan vrouwen die een fundamentele rol hebben gespeeld in de geschiedenis van kunst, literatuur en politiek: iconen zoals Virginia Woolf, Madame de Staël, George Sand en Marie Antoinette.

4 espresso koppen en schotels

4 cappuccino koppen en schotels

Onafhankelijk, exentriek en onvermoeibaar

Naast keramiek en textiel drukt Judy Chicago zichzelf uit door middel van schilderkunst, beeldhouwkunst en installaties. 

Ze behandelt thema’s die beginnen met het vrouwelijk lichaam en uitmonden in hedendaagse kwesties zoals de klimaatcrisis, evenals de rechten van de inheemse Amerikaanse volkeren en de verschrikking van de holocaust. 

 

Naast haar puur artistieke activiteiten heeft ze de rol van opvoeder, schrijver, historicus en activist gespeeld.

Een icoon van de vrouwenbeweging

Judi Chicago, geboren in 1939, is een van de meest invloedrijke vrouwelijke artiesten die is voortgekomen uit de Amerikaans scène van de jaren 60, en wordt beschouwd als een van de meest revolutionaire stemmen in de kunstwereld van de afgelopen eeuw. 

In 1970 besloot de kunstenares, in een gebaar dat even eenvoudig als radicaal was, de namen en beperkingen van de patriarchale cultuur en de mannelijke dominantie van zich af te werpen door haar naam te veranderen in Judy Chicago.

Met de keuze van haar geboortestad als haar nieuwe achternaam verwierp ze zowel haar vaders achternaam, Cohen, als die van haar eerste echtgenoot, Gerowitz.

Zo werd de laatste levende legendes van de hedendaagse Amerikaanse kunst geboren.