De 60ste Biënnale van Venetië, getiteld “Foreigners Everywhere,” is een viering van internationale kunst waarin een groot aantal inheemse kunstenaars hun cultuur en dagelijks leven in diverse stijlen zullen vertegenwoordigen. Dit jaar heeft de curator, Adriano Pedrosa, vier getalenteerde kunstenaars uit Latijns-Amerika geselecteerd om de nieuwe illy Art Collection voor de Kunstbiënnale van 2024 te ontwerpen: Aycoobo Wilson Rodríguez uit Colombia, het Mahku-collectief (Movimentos dos Artistas Huni Kuin) uit Brazilië, Paula Nicho uit Guatemala en Rember Yahuarcani uit Peru.

 

Aycoobo Wilson Rodríguez – Colombia

El sueño del chamán

Het kunstwerk van Aycoobo Wilson Rodríguez geeft weer hoe een sjamaan de natuur ervaart en verbinding maakt met de hemelse bewakers van het land, evenals met planten en dieren om hun eeuwenoude wijsheid te benutten. Deze verbondenheid creëert mogelijkheden om van elk individu te leren, en benadrukt de unieke bijdrage die iedereen kan leveren aan de genezing van de mensheid.

 

Mahku – Brazilië

Kapewë pukeni

Mahku’s werk vertelt het verhaal van een mythische oversteek tussen de Aziatische en Amerikaanse continenten via de Beringstraat. Volgens de mythe vonden de mannen een alligator die aanbood te helpen, maar die hen in een daad van verraad in zee liet zinken. Dit kunstwerk benadrukt de diepe verbinding tussen het Mahku-collectief en verre landen en culturen, waarbij de zichtbare aspecten van kunst worden gekoppeld aan de onzichtbare aard van visioenen en dromen.

Paula Nicho – Guatemala

Mi segunda piel

Paula Nicho’s kunstwerk verwijst naar een periode in haar leven waarin ze leed onder racisme en discriminatie. Door het afbeelden van diverse scènes uit het dagelijks leven, legt ze de kracht vast van vrouwen in klederdracht uit verschillende nationale regio’s. Ze herstelt de betekenis van deze traditionele kledij en de bijzondere manieren waarop haar voorouders de natuur artistiek en uniek benutten.

Rember Yahuarcani López – Peru

Entre seres invisibles

Rember Yahuarcani’s werk vertegenwoordigt de verhalen van duizenden jaren geleden, geboren in het Amazonegebied. Van de inheemse bevolking heeft hij nieuwe manieren geleerd om met het milieu om te gaan, terwijl hij belangrijke kennis op verschillende gebieden blijft doorgeven. Elk schilderij spreekt met de levende stem van de voorouders en de goden, weerspiegeld in de natuur en de oorsprong van de wereld, en symboliseert de tijden van transformatie waarin er nog geen kloof bestond tussen de mens en de natuur.

4 espresso/ cappuccino koppen en schotels

2 espresso/ cappuccino koppen en schotels